Urininkontinens, ett vanligt problem

Har du svårt att hålla tätt? Att ”kissa på sig av rädsla” eller ”skratta tills man kissar på sig” är tyvärr inte bara uttryck för många. Urininkontinens är något som många lider av i tysthet. Barn, vuxna, kvinnor och män. Alla kan drabbas av urininkontinens. Oavsett vem man är, kan det ha en stor påverkan på ens liv. Det är en del av vardagen. Ofta vågar man inte delta i sociala aktiviteter, då man är rädd för att en olycka ska inträffa i närheten av andra. Men det finns många inkontinenshjälpmedel att få som kan förbättra ditt liv drastiskt. Det finns många bra muskelövningar som kan hjälpa dig att stärka dina bäckenmuskler, och på så vis minska läckagen. Både kvinnor och män kan ha nytta av bäckenbottenträning. Är du kvinna kan du köpa hjälpmedel som bland annat knipkulor, som kan hjälpa dig med din bäckenbottenträning. Har man större problem kan man även få hjälp genom läkemedel eller operationer. Det kan även vara bra att se över sitt vätskeintag och sina toalettvanor. Ibland kan det vara bäst att dricka lite mindre, speciellt urindrivande drycker såsom kaffe och te.

 

Olika typer av urininkontinens

Det finns flera olika typer av urininkontinens. Ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens, blandinkontinens och överrinningsinkontinens. Personer med ansträngningsinkontinens har svårt att hålla tätt när de nyser, hostar, springer eller hoppar. Personer med trängningsinkontinens blir ofta plötsligt kissnödiga och har svårt att hålla sig. Blandinkontinens är en blandning av ansträngningsinkontinens och trängningsinkontinens. Ansträngningsinkontinens, trängningsinkontinens och blandinkontinens är vanligast hos kvinnor. Personer med överrinningsinkontinens har svårt att tömma blåsan helt. Blåsan blir då ibland full och läcker ut urin. Denna slags inkontinens är vanligast hos män. Tala med en läkare om du misstänker att du har någon form av urininkontinens. Med hjälp av en utredning kan man ta reda på vilken slags inkontinens det rör sig om, och på så vis kunna välja rätt behandling.

 

Håll dig torr med bra och diskreta inkontinensskydd.

 

Det kan ta tid innan man märker av någon effekt av behandlingarna. Då kan du behöva någon form av skydd som håller dig torr, om en liten olycka skulle ske under dagen. Oroa dig inte. Du behöver inte bära fula och tråkiga skydd som liknar blöjor. Nu finns det bra inkontinenshjälpmedel för dig som har lättare problem med läckage. Hos Dry and Cool hittar du snygga och bekväma inkontinensskydd och inkontinenstrosor till både barn och vuxna. Inkontinensskydden är designade för att efterlikna vanliga underkläder, och vara mer diskreta än de traditionella skydden som sjukhusen använder.

Skydden är försedda med insydda absorberande inlägg. Det finns även engångsinlägg som man kan lägga till om man behöver ännu mer skydd.  Underkläderna är tillverkade av 95% bomull och 5% elastan. Inlägget är tillverkat av 100% bomull. Inkontinensskydden och inkontinenstrosorna är tillverkade av allergivänliga material, och är OEKO-TEX-certifierade. Oavsett om du är kvinna, man eller har ett barn som lider av urininkontinens, finns det ett skydd som passar.

 

admin