Hur går det till när man väljer en tvättmaskin?

En ny tvättmaskin kan verkligen göra ens liv enklare, och visst kan det finnas en lång rad anledningar till varför man är i behov av en ny tvättmaskin. Kanske ska man flytta in i sin första lägenhet och behöver då en tvättmaskin, kanske är det så att den gamla har brakat ihop eller så har man blivit trött på tvättrummet och satsar hellre på en egen tvättmaskin. Vad läget än må vara finns det många snygga tvättmaskiner därute som kommer att passa en perfekt. Hur väljer man då en perfekt tvättmaskin och vad är de olika sakerna som man bör tänka på innan man ger sig in i havet av tvättmaskiner?

 

Storlek – toppmatad eller frontmatad?

Hur stor ens bostad är tillsammans med hur många man är i hushållet kan spela en stor roll när det kommer till att välja den bästa möjliga tvättmaskinen. En mindre variant kan kännas bäst lämpad om man inte har nog med utrymme eller om man enbart är 1-2 personer i hushållet. Om man dock är en större familj som har nog med plats för en stor tvättmaskin så kan detta vara att föredra.

 

När det kommer till hur man lastar in kläderna i tvättmaskinen så finns det olika varianter att satsa på. Den frontmatade tvättmaskinen tillåter en att lägga in tvätten från framsidan av maskinen medan den toppmatade varianten enbart tillåter en att lägga in tvätten ovanifrån. Fördelen med den toppmatade är att det blir enklare att lägga in tvätten då man slipper att böja sig ner och riskera att tvätten faller ut medan man stoppar in den. Det har dock visat sig i vissa fall att kläderna blir bättre tvättade i frontmatade tvättmaskiner. Förutom detta så har den frontmatade vanligtvis fler funktioner, men det är upp till en själv huruvida detta ses som viktigt eller inte.

 

Tid, ljudnivå och energiförbruk

 

Olika tvättmaskiner kommer att ha olika långa tvättider. Om det därför är att yttersta vikt att tvättmaskinen blir klar så snabbt som möjligt är detta någonting som man bör ha i åtanke när man väljer ut sin perfekta tvättmaskin. Även ljudnivån kan skilja sig markant mellan olika typer av tvättmaskiner. Om man inte kommer att vara i närheten av maskinen medan den körs kanske man inte behöver bry sig om ljudnivån särskilt mycket, men om maskinen står nära exempelvis vardagsrummet kanske det inte är så trevligt om ljudnivån är förskräcklig. Välj därför maskin efter ens eget behov.

 

Sist men inte minst kanske man vill satsa på en energisnål tvättmaskin. Detta kan nämligen gynna en på så vis att man sparar pengar i längden. Med ett lägre energiförbruk kommer också siffran på elräkningarna att vara lägre, och detta kan naturligtvis vara en stor fördel för plånboken. Med dessa tips tillhands kommer man att ha en bra startpunkt för vad man ska tänka på när man väljer sin tvättmaskin.

admin